MIN YNDLINGS KOMBUCHA OPSKRIFT.

DU SKAL BRUGE

1 Scoby ( symbiotic colony of bacteria and yeast ) 

Starter væske 1 dl af den sidste færdige kombucha pr l man brygger

80 gr økologisk rørsukker pr l man brygger

2 tsk løs økologisk sencha the pr l man brygger

1 stor glasbeholder med stor åbning

Serviet eller tætvævet stof + elastik

Jeg laver 4 l, da det passer til min beholder.

Jeg koger altid kun 1/4 af vandet, så det ikke skal stå og køle af i lang tid bagefter. 

Alt hvad du bruger, skal være helt rent ! Vask med varmt vand eller eddike, ikke med sæbe. 

SÅDAN GØR DU

Kog 1/4 af vandet ( for mig 1 l ). Put the´en I og lad den trække ca. 15 min. Fjern the posen. Tilføj sukker og rør det rundt, så det smelter. Bland resten af vandet i, lad det stå til det bliver stuetemperatur – som jeg synes det har med de mål jeg har lavet, men tjek selv : ) Det må ikke være for varmt så dør scoby´en. Hæld det op i din glasbeholder. Hæld starter væsken i og læg scoby´en forsigtigt i. Det gør ikke noget hvis scoby ligger sidelæns, eller synker mod bunden, den skal nok lave en ny baby scoby øverst igen. Læg en papirs serviet over, og en elastik rundt om serviet og åbning. 

Jeg lader glasset stå i 14 dage, nogen kan lide det lidt sødere og så er det måske 7 dage, nogen lidt mere syrligt, så lidt længere. Et sted imellem 7 og 21 dage. Hvis det står for længe bliver det til eddike. Smag dig frem. Det kan du gøre ved, forsigtigt at lade et sugerør glide forbi scoby og hive lidt kombucha med op, ved at sætte fingeren på sugerøret når der er fyldt noget i. Når din kombucha er færdig, tager du scoby´erne op og lægger i en helt ren skål, IKKE METAL, sammen med lidt startervæske. 

Hæld din kombucha på flasker med tætsluttet prop. Jeg har købt mine, i ikea. Det er flasker med patentlukning, så kan kombucha´en nå at opbygge Co2 som giver en dejlig let brusende kombucha. Start hele processen forfra, HUSK at tilsætte startervæske fra sidste omgang. 

Det er min yndlings kombucha. Man kan lave mange varianter. Du kan lave 2 fermetering med forskellig smag. Min yndlings the at bruge er Sencha. Men du kan bruge mange forskellige økologiske the´er de fleste laver det på sort the, der er det vigtigt at du ikke bruger the med aroma/olier feks Earl grey der indeholder bergamot som scoby ikke kan lide. Ved sort the kan du finde en økologisk Darjeeling feks. 

HUSK

God hygiejne, og scoby ikke skal i kontakt med metal. 

God brygning